vineri, 14 noiembrie 2014

Cum tai lemne cu o drujba Stihl
Anul trecut ne-am cumparat o centrala Viessmann Vitoligno deoarece aici nu avem gaz. Asa ca incalzirea se face pe lemne . Stau la sat doar de cateva luni si nu am taiat lemne cu drujba sau cu toporul niciodata. Cand am cumparat centrala am primit un un motoferastrau STIHL MS 170.
Oferte la drujbe si consumabile Stihl - aici !


Prezentare generala

Drujba a venit in cutie , dezansamblata.Am montat lantul (vezi pagina 26-28 din manual).Lantul trebuie intins bine.

Prima oara cand am incercat sa pornesc drujba , am incato. Noroc cu niste meseriasi care lucrau la o casa alaturata. Au incalzit bujia cu o bricheta iar apoi am pornit drujba. Bineinteles ca am mai inecat de cateva ori drujba, dar apoi am citit in manualul de utilizare cum se foloseste drujba STIHL MS 170   ..(paginile 35 - 38). Practic pozitionezi tamburusul in pozitia a 3 a , tragi de 2 ori de ata , apoi pozitionezi tamburusul pe pozitia a 2 a si pornesti drujba.

Pregatirea drujbei si amestecului de combustibil 

Drujba STIHL MS 170 foloseste benzina amestecata cu ulei pentru motoare in 2 timpi. Amestecul il fac usor : folosesc o siringa de 20 ml , la un litru de benzina adaug 30 de mililitri de ulei in 2 timpi.
Eu folosesc si recomand ulei pentru amestec Sthil. De obicei cumpar 5 litri de benzina ,si folosesc 100 de ml de ulei de amestec..

Totul despre lantul de dujba si intretinerea ei 

Pentru lant se poate folosi orice fel de ulei sintetic , nu e necesar un ulei foarte scump, dar trebuie avut grija a nu lasa recipientul cu ulei in frig deoarece uleiul se ingroasa si nu mai este eficent.Din proprie experienta cei de la Sthil au un ulei foarte bun . Recomand uleiul pentru lant de la Sthil de 1 sau 3 litri.

In cazul in care uleiul de lant se ingroasa , recomand sa se amestece putina benzina cu uleiul de lant din rezervorul de ulei..

Cand tai cu drujba , trebuie verificat daca ramane o urma de ulei inainte de a atinge cu lantul lemnul care urmeaza a fi prelucrat.Daca dara de ulei e aproape invizibila sau nu exista , trebuie imediat curatat canalul de ulei de la drujba.  Daca lantul nu e lubrefiat , acesta se va distruge.

Cum putem sti daca lantul este bine ascutit? Cand taiem lemnul , rumegusul trebuie sa fie mare, cu cat rumegusul este mai marunt, cu atat e mai tocit lantul. Eu folosesc paleti pentru in incalzire , lemnul paletilor fiind de obicei tratat , mai uscat , plin de cuie , astfel lantul drujbei se toceste mult mai repede.

Va recomand sa nu cumparati lanturi noi de fiecare data cand drujba nu mai taie bine . De exemplu  eu am 6 lanturi de drujba cumparate in timp , le duc la ascutit la reprezentanta STHIL. Ma costa doar 5 lei / lant. Desigur poti sa incerci sa ascuti si tu , dar indiferent daca folosesti o pila sau un despozitiv de ascutit lanturi de drujba, trebuie sa fi atent de a nu strica in mod iremediabil lantul.

Concluzii 

Dupa utilizarea drujbei STIHL MS 170 aceasta se va curata bine, pentru a nu se infunda canalul de ulei.

Folosirea drujbei este o experienta interesanta , daca se face in mod corect

Spor la taiat lemne !