duminică, 24 mai 2015

Cand si cum sa negocezi cu succes #1

negociere - sursa:www.rickscloud.com
In fiecare zi negociem cu persoanele din familie , scoala sau de la lucru de munca. Daca nu negociem , nu obtinem ceea ce dorim intr-un mod mai ...profitabil.
Ne amintim cu totii micile negocieri(targuieli) de la piata pentru a obtine o reducere la un produs pe care il dorim. Ce sentiment va inspira febra negocieri? . Practic negocierea face parte din toate aspectele vietii. Un copil negociaza cu parintele sau pentru un favor, un client cauta o reducere, un om de afaceri negociaza unele aspecte mai profitabile, un blogger negociaza atentia cititorului.

Daca devi un negociator priceput , reusesti sa - ti atingi scopul mai cu usurinta.

Dar, cum poti sa negociezi cu succes? In aceasta postare nu doresc sa dau sfaturi , doar transmit cateva principii (studiate) care sper ca va vor ajuta in viitor.

Am stabilit cativa pasi intr-o negociere : Stabilirea Obiectivului - Pregatirea unei strategii de negociere - "Lupta " sau negocierea care aduce la stabilirea unui acord  - Obtinerea unui contract sau actiuni 

1. Cu obiectivul in cap , stabilim o strategie de negociere, astfel apare prima intrebare:
Merita sa negociez?

Pentru a porni de pe o pozitie favorabila la o negociere , in cazul unui produs este necesara o documentare in avans. Ce pret are produsul la competitie , care sunt caracteristicile, etc. Toata aceasta documentare necesita timp. Poate reducerea care se obtine nu este atat de mare incat sa merite pierdera timpului  cu cercetarea. 

Una dintre cele mai bune solutii gasite intr-o negociere este cand ambele parti sunt castigatoare. Gasirea motivatiei pentru care cineva negociaza este mai important decat obiectul negocierii in sine.
Cu alte cuvinte , daca eu stiu de ce tu iti doresti ceva, pot folosi aceasta situatie pentru a obtine ceea ce imi doresc , dar nu neaparat in detrimentul tau. 

Negocierea poate imbraca doua forme principale : negocierea pentru rezolvarea a litigiilor si negocierea care duce la o intelegere de afaceri (de exemplu)

- negocierea pentru rezolvarea litigiilor are un "trecut" , nu este flexibila, se bazeaza pe o veche disputa

- negocierea pentru realizarea unei intelegeri , se bazeaza pe viitor, interes comun si disponibilitatea de a gasi solutii

Indiferent de tipul negocierii, este vital sa se urmareasca interesul ambelor parti pentru a se largi aria de negociere.


voi continua...






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

parerea ta ...