vineri, 23 ianuarie 2015

Ce este Legea Falimentului Personal

Legea Falimentului Personal este intoarsa pe toate partile in aceste zile atat de Parlament cat si de presa din Romania. Aceasta lege se vrea a fi o solutie pentru datornicii (majoritatea in franci elvetieni) care nu mai au posibilitatea sa plateasca la banci datoriile si astfel risca sa-si piarda casa.



E o situatie foarte cinica, in ultimi ani criza financiara urmata de aprecierea monedei euro si a francului elvetian , au determinat un colaps financiar in randul datornicilor .

Motivat de scaderea drastica a pretului petrolului, francul elvetian a fost "lasat" sa creasca la liber de elvetieni. Asta a provocat o isterie in randul datornicilor, care "au fost convinsi" acum cativa ani ca au facut o afacere "buna" imprumutandu-se in franci elvetieni.

Raspunsul guvernului la aceasta criza este Legea Falimentului Personal.

Care sunt avantajele acestei legi?

- suma minima a datoriei propuse este de 25.000 lei

- Daca datornicul va declara falimentul personal, banca nu va putea automat sa ii ia casa. Dar cheltuielile personale vor fi verificate la sange de un administrator judiciar, cum spunea Moise Guran  - adio vacante, adio salam de Sibiu, adio masina noua, situatia nu va fi roz.

- datoria NU VA FI STERASA , din contra. Eu , ca datornic, sunt obligat sa declar toate proprietatiile , veniturile, sa fac o prognoza a veniturilor urmatoare iar apoi sa propun un PLAN de rambursare a datoriei. Partea buna e ca nu voi mai plati penalitati  pentru intarziere.

- Daca intri in insolventa nu vei mai putea fi SOMER, se impune acceptarea oricarui loc de munca care te poate ajuta sa-ti platesti datoria.

- cat despre cheltuieli ... va fi ceva de genul : "- Pot sa...? NU !"

Personal din informatiile culese despre Legea Falimentului Personal, abordarea actuala mi se pare cam "in graba" si "pe genunchi". La noi in Romania, sistemul nu merge ca si uns, iar aceasta initiativa legislativa are multe gauri.

Lacomia bato vina !




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

parerea ta ...